vrijdag 25 augustus 2017

Odette top in niet rekbare stof: tips

Dat er nog een Odette top zou volgen, dat was voor mij direct duidelijk. Wat een fijne top is dit! Aangezien het een losvallend model is, kan dat natuurlijk ook prima in een niet-rekbare stof. Ik besloot een door mij zeer gekoesterde stof te gebruiken. Eén van de allereerste stoffen die ik ooit kocht en waar ik altijd verliefd op ben gebleven.

After making the first two Odette tops, I knew I wanted to make another straight away! Such a quick and easy sew! As it is a loose fitting top, it can easily be done in a woven fabric instead of the recommended knit fabric. So I decided to finally use one of my very first fabric crushes.
TO CONTINUE IN ENGLISH PLEASE SCROLL DOWN


Tips voor een Odette in niet rekbare stof
Een patroon voor een rekbare stof in een niet rekbare stof maken, dat vraagt om aanpassingen. Zelfs als het een losvallend model is. In het geval van de Odette top zijn er drie punten om op te lettenHalslijn
Simpel gezegd: je hoofd moet door de hals passen. Wat ik heb gedaan is het volgende. Ik heb de halslijn 1 maat groter getekend en wel gewoon naadwaarde aangetekend. Vervolgens heb ik de halslijn afgewerkt met biais band geknipt uit de stof zelf. Ik gebruikte hiervoor deze (engelstalige) tutorial. Dit is de beste biais halslijn die ik tot nu toe heb gedaan, enkel aan de schouders staat hij nog ietsje uit. Ooit wordt hij zo perfect dat zelfs ik het goed vind ;) Hoe dan ook...mijn hoofd past met gemak door de hals (maar dat gaat al gauw aangezien ik brillen en hoofddeksels op de kinderafdeling kies, hahaha!)Heupen
Met mijn in verhouding brede heupen (volgens de maattabellen dan) moet ik de meeste tops breder laten uitlopen naar onderen toe. Dat deed ik dus ook met deze versie. Meet dus zeker na of de top mooi over je heupen gaat vallen. Wanneer je perfect binnen één maat valt, dan is een aanpassing misschien niet nodig, maar als je heupomtrek groter is dan je bovenwijdte dan is dit iets om zeker rekening mee te houden!


Mouwen
Voor deze versie heb ik geen aanpassingen aan de mouwen gedaan. Bij een volgende versie kies ik er mogelijk voor om de armsgaten en boorden één maat groter te maken. Het biedt dan net iets meer draagcomfort, noodzakelijk is het niet. Maar heb je in verhouding brede schouders of stevige bovenarmen dan is dit een aanpassing die je moet overwegen.

Zo, dat waren mijn tips, nu nog even over die stof....

Stof
Toen ik een sneak peak van de top op mijn Instagram toonde, was er direct enthousiasme over deze stof. Het verbaasde mij niet. Ooit kocht ik deze stof voor een rokje voor mijn meiden. Het zou echt prachtig zijn geweest...en nooit uit de kast gekomen wegens verkeerde kleur.... Bovendien, toen, vier jaren geleden, had ik wat knip en naaiangst. Want het is echt wel een wat dunnere stof dan ik gewend was, een dunne katoen of viscose. Perfect dus om een Odette top te maken!
ENGLISH

Tips for a knit dolman top pattern in wovens
Making a pattern for knits in a woven fabric demands some adjustments. Even if it is a loose fitting dolman top, like the Odette top. There are three things that need some attention.Neckline
Simply put, your head needs to pass through the neckline. To be sure my head would fit, I decuded to draw the neckline 1 size larger. Then I gave the neckline a biais finish, widening the neckline even further.  I used THIS tutorual by XXXX. This is the best biais finish I made ever. It only sticjs out a teeny tiny bit at the shoulders. Once it will be perfection, even in my own eyes ;)... Anyhow, my head fits through perfectly now.
Hips
My hips are out of proportion with the rest of my body (according to size charts, that is...) so usually I have to grade to a bigger hip size. That is exactly what I did for this top. If your hips stay in the same size range as your bust then probably you do not need any adjustments. But if your hips are bigger then you probably do!
'Sleeves'
I did not make any adjustment to the sleeves. Dolman sleeves are usually fairly wide and forgiving. However, for a next one I will maybe size up on the sleeves. Not necessary, but it might just offer a little more ease. If you have broad shoulders or fairly big upperarms then you might want to consider sizing up at the arms.

So.. that is it on my tips for adjusting this top for wovens, now let's talk fabric....

Fabric
When I showed a sneakpeak of this top on my Instagram, it immediately caught some attention. It did not surprise me. Once I bought it with a skirt for my girls on my mind. It would have been gorgeous...and never been worn because of the wrong colour... Also then, 4 years ago, when I bought it, I was slightly intimidated by this fabric. It definitely is a whole lot thinner then regular quilting cotton I was used to then. It might actually be rayon or simply a very thin, soft and flowy cotton. So perfect for making a dolman top for me!

29 opmerkingen:

 1. Wat een mooie odette. Ik doe graag mee om die mooie stof eens in het echt te zien en er iets mee te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed om weten dat de odette ook in een niet-rekbare stof kan met een minimum aan aanpassingen... Wil ik wel eens proberen in dat mooie stofje 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja! Te gekke stof!
  Wat lief, EU breed versturen ♡. Ik zit nu in de UK, maar mocht ik winnen mag het gewoon naar Amsterdam verstuurd worden ;) Ik duim alvast!
  (En hij staat je goed!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ps: ik herken viscose aan t gedrag als t nat is: t krimpt bijna, wordt zwaar en stug. Bijna zo dat je je afvraagt of het ng goed komt met je lap of kledingstuk. Echt anders dan katoen dat gewoon nat wordt 🤔.
   Als t licht blijft nat, is t iets kunststofferigs.

   Verwijderen
 4. Oh! Deze tips onthoud ik alvast! Ik doe graag mee ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel leuk topje! Wil het stofje wel winnen om exact hetzelfde mee te maken �� of is dat plagiaat?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi. Dat is een pareltje dat lang werd bewaard.
  Ik ding graag mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooi topje in een heel mooie stof. Staat je super!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, deze odette is geweldig! Wat een prachtige kleuren heeft dat stofje jong!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk dat ik de enige ben die nog geen odette maakte, maar als ik er eentje zou maken, is dat zeker in een niet rekbare stof. Dus jouw tips onthoud ik alvast. Mooi versie, zo eentje dat elke vrouw wel kan gebruiken

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit is een hele mooie versie. Leuk te weten dat het kan in een niet rekbare stof, want zelf had ik het nooit gedurfd, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb nog geen Odette top gemaakt, maar als ik deze ga maken maak ik dankbaar gebruik van je tips! En ik ding graag mee voor de stof

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wauwie, wat een prachtstof ( het was eigenlijk daardoor dat ik op je link op facebook doorklikte om dit te lezen ! ) en wat een mooie top !
  Ik maakte al een odette in rekbare stof, maar de stof is net iets te dik om mooi soepel door te vallen. Dus ik ben nog op zoek naar een soepel stofje om een nieuwe odette te maken, deze stof lijkt er inderdaad wel perfect voor ! En zeker en vast bedankt voor de tips om de odette uit niet rekbare stof te maken, eentje om zeker te proberen!
  Knap gemaakt !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze blogpost komt als geroepen! Ik had plannen om een Odette of Harley top (ben er nog niet uit) te maken in niet rekbare stof. De stof ligt er, maar de schrik om het te klein te maken ook... Dankjewel dus voor je tips!
  Enne, als ik dan toch reageer, wil ik meteen ook even zeggen dat ik het een hele leuke stof vind waar ik zeker een metertje van zou willen winnen... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je ziet er heel mooi uit!Je tips zijn een praktische hulp om deze Odette ook eens in een katoenen stofje te maken. Heel bruikbaar.
  Wil dit zeker uittesten in die leuke stof van je ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn eerste Odette was niet echt een succes mede door de stofkeuze - vrees ik. Ik wel het wel nog eens een kans geven in een katoen stofje, als ik dit blousje zie! Ik wil graag meedoen aan de give-away.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk, nu durf ik eindelijk ook mijn viscosestofje versnijden voor een Odette. Hartelijk dank voor de tips! En ja ik doe graag mee om met uw stofje ook een Odette te maken. Tegen dan zal de Odette al minder foutjes vertonen. Dank voor dit fijn initiatief. ��

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heb net ook het patroontje getekend voor de Odette... heb zowel een jersey stofje als een niet rekbare stof voorzien... uw tips zijn dus heel grondig gelezen :)
  misschien kan ik nog een extra odetje maken met jouw stofje..... graag

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een heel mooie versie in een fantastisch stofje! Ik zou de Odette ook wel eens willen maken in een niet rekbaar stofje. Dank je wel voor de tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat is je Top leuk geworden. Ik zou nooit zo gauw iets anders dan een blouse van niet rekbare stof maken, maar wie weet misschien met je tips in gedachten waag ik de sprong een keer. Zou ik blij gemaakt willen worden met 1 meter van deze stof? Uiteraard! Ik zag al diverse kledingstukken in de etalages hangen met kleuren die in deze stof zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi! wat een mooi stofje zeg. De top is ook erg goed gelukt. Zo'n tip wil ik ook wel in mijn kast hebben hangen. Alhoewel ik bij Sikkes niet zo goed slaag vind ik dit een fantastische match!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mooie versie! Inderdaad een heel toffe stof! Ik doe graag mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Compleet begrijpelijke fabric crush, wat een mooi stofje! Perfect voor de komende herfst en staat je bovendien super!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Oh keimooi!!! En supermooi stofje!!! Ik zie je berichtje een dagje te laat jammer genoeg �� Geniet van je geweldige Odette!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ikzelf ben ook grote fan van de odette. Heb er al 3 gemaakt, maar dan in rekstof.
  Dus dit wordt voor mij een uitdaging om in dit mooie, niet rekbare stofje, nog een odette te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Heel mooi! Ik onthoud je tips, want na enkele rekbare Odettes, volgt er zeker een niet-rekbare.

  BeantwoordenVerwijderen