maandag 3 oktober 2016

Bronte dress #sewwhatyouwear

Het is een leerproces naaien voor jezelf. Kinderkleding dat steekt niet zo nauw. Maar naaien voor jezelf dat is effen wat anders. Los van het feit of je van #sewwhatyouwear doet of gewoon maakt waar je zin in hebt. Vrouwelijke vormen, op de ene plek al meer aanwezig dan op de andere, ze zijn nogal een complicerende factor. Een mooi stuk stof over je lijf hangen is simpelweg niet voldoende. Nu vind ik een patroon passend maken een van de leukste onderdelen in het naaiproces. En ik word er heel langzaamaan beter in. Maar het is een proces van vallen en opstaan. Het afgelopen jaar werd mijn doorzettingsvermogen flink op de proef gesteld bij het maken van een katoenen jurk met aansluitend bovenlijf. Bij proefversie 3, die nog steeds niet naar wens was, zakte de moed me toch wat in de schoenen....

Sewing for myself, it can be a real struggle. Even not taking into account my personal #sewwhatyouwear challenge. Those feminine shapes (at some places more then others) really do need some attention. Simply draping some gorgeous fabric around you does not do the trick. It really needs careful cutting and sewing. Last year I definitely found myself on a steep learning curve. It actually almost killed my sewjo all together. As I came to muslin no 3 for a fitted cotton dress (which still needed adjusting...)  I decided I needed to sew something easy for me.
FOR ENGLISH PLEASE SCROLL DOWN

Ik besloot een nieuw project op te pakken met een hoge succes-gegarandeerd-factor. Een Bronte top, verlengd tot jurk. Een basic shirt in tricot, waarvan al vele mooie versies op internet te vinden zijn, kan niet mis gaan... dacht ik.... Maar twee proefversies verder werd ik toch wat nijdig. Ik kreeg de mouwen maar niet mooi. Zo gauw ik mijn armen bewoog kwamen er rare flubbertjes op mijn schouders te staan en die bleven daar staan... Uiteindelijk gooide ik de hele boel maar in de tas naar naailes, samen met proefversie 4 van de katoenen jurk (noem het doorzettingsvermogen, koppigheid, passie of gewoon gek) Het patroon werd nagemeten en de mouwkop werd vergroot. Maar na de naailes werd het shirt alsnog opzij geschoven. De meiden moesten uiteindelijk toch ook zomerkleding. En om nu een hele lente/ zomer met projecten voor mezelf bezig te zijn, die ook nog eens geen kledingstuk leken op te leveren....


Op mijn naaitafel bleef de geweldige Art Gallery tricot naar me lonken om er een Bronte jurk van te maken. Aan het eind van de zomer was ik weer eens aan de beurt. Het Bronte patroon werd er weer bij gepakt. De vergroting van de mouwkop bleek toch iets te enthousiast te zijn uitgevoerd en het paste niet. Uiteindelijk stuitte ik op een hele duidelijke uitleg over pasvormproblemen in de mouwkop. Het was voor mij echt een aha! moment. Op basis van deze uitleg heb ik besloten de kromming van de mouwkop aan te passen. En dit werkte perfect! Dat deze stof wat dunner en soepeler is dan de proefversie zal ook hebben geholpen. Er is hoe dan ook geen raar flubbertje op de schouders, welke kant mijn armen ook op gaan...


Voor de onderkant heb ik het patroon van de Burda 7828 erbij gepakt. Voor de start van dit blog heb ik al een keer een Burda 7828 genaaid. Het is een jurk die ik graag draag, vooral omdat ik me er zeer slank in voel. Alle reden dus om dit voor de onderkant van mijn Bronte jurk te gebruiken! Achteraf heb ik een beetje spijt dat ik de patroonstukken van de boven en onderpanden niet aan elkaar heb geplakt en als één patroonstuk uit de stof heb geknipt. Dat was met deze print net wat mooier geweest. De mouwen heb ik een beetje 'op gevoel' gedaan. Ik wilde eigenlijk een bredere boord. Maar doordat ik boordstof als paspel gebruikte werd het te dik en kwam er een vreemde verdikking. Dus werd het een smallere boord en iets kortere mouw dan gepland. Maar behalve dit alles (nee ik ben niet perfectionistisch, haha!) ben ik blij met hoe de jurk is uitgepakt.

Perfect om mee te spelen in de speeltuin!
Op de #sewwhatyouwear ranking komt deze jurk behoorlijk hoog. Dit is een jurkstijl die goed bij mij past. Een beetje retro door de halslijn en geometrische print. Voor mijn peerfiguur is het een perfect model doordat hij aansluitend van boven is en een A lijn van onderen heeft. De jurk is ook nog eens onwijs comfortabel om te dragen. En als je 's ochtends in deze jurk naar beneden komt en je lief roept blij 'Ha! Je hebt je mooie jurk weer aan!' dan kan je dag al niet meer stuk. #sewwhatyouwear dat werkt voor mij!

Patroon: Bronte top van Jennifer Lauren Vintage gemixed met Burda 7828
Stof: Tricot Intertwill Patience van Art Gallery Fabrics bij Petite Couture

ENGLISHI decided to finally pick up the Bronte top pattern and to turn it into a dress. A jersey fitted top with so many raving reviews, what could go wrong? Ha! HA! As I came to muslin no 2 I really did become a bit cross. I kept getting bunching fabric a the top of the shoulder/sleeve seam as soon as I moved my arms. And it stayed that way even when I moved my arms down.... So together with muslin no 4 of the fitted cotton dress (call it persistant, passionate, perfectionist or simply crazy) I took my Bronte muslins to sewing class. After some measuring we decided maybe enlarging the sleeve cap would do the trick. But then the whole Bronte dress project got shoved aside as my girls really did need some summer clothes.On my sewing table this gorgeous Art Gallery fabric, destined to become a Bronte dress, kept staring at me.... So by the end of summer I finally picked up this project. Reluctant to make another muslin I immediately went for the real deal. At the least I'd have some nice fabric to work with. I soon found out that I went a bit overboard with enlarging the sleeve cap. In a google search I stumbled upon this blogpost on fit issues in sleeves. A real 'eureka!' moment came upon me. I decided to change the shape of the sleeve cap. And it worked! Using a slightly thinner and stretchier jersey might have had something to do with it as well.For the bottom part of the dress I used the Burda 7828 pattern. I had made the dress before and I really like the fit. I kinda regret cutting top and bottom seperately. With this print it would have been nicer without the waist seam. The sleeves I simply cut at the length I desired and added cuffs with a little piping detail.


Matching sandals!!!! #sewwhatyouwear
This dress scores very high on my #sewwhatyouwear ranking. I love the retro style of the Bronte top pattern. It is a perfect match with the geometric print by Art Gallery fabrics. I absolutely love this fabric! It is so soft, not too thick, not too thin and it has a lot of stretch with good recovery. Needless to say that this dress is very comfortable. I love wearing it. And my partner loves seeing me in this dress. It is not often he notices/ mentions my clothes. But this dress is always welcomed by 'Ha! You are wearing your pretty dress again!' #sewwhatyouwear: it works for me!

Pattern: Bronte top by Jennifer Lauren Vintage mixed with Burda 7828
Fabric: Knit fabric Intertwill Patience by Pat Bravo for Art Gallery Fabrics

20 opmerkingen:

 1. prachtig zeg ! en peervorm haha je bent hartstikke slank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Slanke peervorm.... Er zit toch echt 2 a 3 maten verschil tussen boven en onderlichaam.....

   Verwijderen
 2. Zo mooi! Zou ik ook in mijn kast willen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. keischoon!! echt goed gedaan en ik ben echt één en al bewondering voor je doorzetting, amai!! Dat zou ik nooit gedaan hebben denk ik :-) maar eigenlijk is dat de enige manier waarop je 't leert! Mijn eeuwige dank ook voor die link naar dat van die armen en mouwen, dat is idd superduidelijk, nog nooit zo snel iets begrepen!! die ga ik afprinten zelfs, want komt zeker nog van pas! dankjewel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk idee om van de Bronte top een jurk te maken. Erg leuke en vrouwelijke kleuren. Deze jurk ga je zeker met veel plezier dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Meestal laat ik de zachtere kleuren links liggen aangezien ik herfsttype ben qua kleur. Maar deze hebben een mooie warme ondertoon en dan is het perfect!

   Verwijderen
 5. Wat een goede hack, en het zit als gegoten! Hoed af voor je doorzettingsvermogen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Zelfs die andere jurk is ook nog af gekomen. Op naar de volgende uitdaging!

   Verwijderen
 6. Superslim om er het onderste van die Burda jurk aan te plakken - want ik geef toe, die top zit zalig :).
  ---ik bijt op mijn tong, maar het glipt er toch door; peersgewijs zijnde zie ik dat je ook met een holle rug/boller achterste zit... ik zou zeker de jurk niet in 1 stuk maken, maar de twee stukken gebruiken om daar een kleine patroonaanpassing te doen om die plooien op je onderrug weg te krijgen :).---

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Je snapt dat ik natuurlijk ook al pijnzend naar die foto's heb zitten kijken en die rug....;) En het feit dat mijn lief steeds de rok recht trok voor de foto's... Ik vermoed dat ik nog ietsje meer ruimte rond mijn boller achterste kan gebruiken en daarna misschien ook nog een beetje minder op mijn rug. Maar dat is voor een volgende want deze heb ik al een keer over de middennaad moeten lostornen omdat de differentieel op mijn lock niet deed wat ik wilde (namelijk het gewoon doen) Zucht....

   Verwijderen
 7. echt prachtig! je staat super met zowel het model als het stofje, goed dat je doorgezet hebt. Meestal heb ik niet zo'n aanpassingsproblemen (lmv is op mijn lijf geschreven) maar nu ik eens een modelletje uit een ander boekje probeer ben ik ook van aanpassingen aan het spelen, alleen is dat niet zo technisch onderbouwd bij mij maar gewoon met speldjes ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Hier is het ook vaak gewoon met speldjes hoor! Maar bij een strak zittende mouw is het lastig spelden ;)

   Verwijderen
 8. Prachtige jurk! Stoer hoor dat je eerst proefmodellen maakt. Ik heb daar geen geduld voor... En doe dat eigenlijk alleen als ik zelf een patroon teken, en dan wil ik er max 2 maken, anders heb ik er geen zin meer in ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Het idee bij de proefmodellen van deze jurk was dat ik er ook draagbare topjes aan zou overhouden.... Helaas...

   Verwijderen