maandag 29 augustus 2016

Jump for joy!


Oooh wat was ze teleurgesteld dat haar jumpsuit van vorig jaar niet meer paste... Om vervolgens ook nog eens kleine zus er mee te zien wegstappen. Dat er een nieuwe moest komen, en wel snel!

Oh how disappointed she was when she found out last years playsuit no longer fit.... And then had to watch little sis walk away with it. Sometimes it is hard growing up. A new romper had to be made, rather sooner then later...


To continue in English please scroll down :)


U roept wij draaien , het motto van de meeste moeders, dus ik kwam direct in actie. In de voorlaatste Knippie zat een bijlage met daarin een zalige jumpsuit. Ook lag er al een geweldig zachte stof klaar, een bio tricot met een heel fijn streepje van Froy en Dind, gekocht bij Georgette (deze kleur is nu uitverkocht, maar er is wel een nieuwe blauwe kleur) Met deze stof is het pyjama gevoel van de jumpsuit zeker gegarandeerd. Ultiem zacht en rek in twee richtingen.


Het was al een tijdje geleden dat ik iets uit de Knippie maakte. Zij was me al voor gegaan en daarmee was ik een gewaarschuwd mens. De jumpsuit valt groot/breed. Uiteindelijk heb ik strak de maattabel gevolgd en maakte een maat 98 verlengd naar 116. Armsgaten en halslijn zijn niet aangepast en dus 'gewoon' maat 98 voor mijn 5 1/2 jarige. Perfecte pasvorm! Ook heb ik een aanpassing gedaan aan de sluiting. Een rits aan de achterzijde van een jumpsuit is tenslotte niet handig. Een kind moet toch zelf naar het toilet kunnen!? Of eigenlijk, wil ik niet achter de naaimachine weggeplukt worden voor een toiletbezoek van mademoiselle. ;) Ik heb de halslijn aan de achterzijde uitgediept zodat ze er zelf in en uit kan raken.


De rimpeling aan de hals heb ik met framilastic gedaan en de hals is vervolgens afgewerkt met een bies uit dezelfde stof.


Ik zou graag willen zeggen dat de jumpsuit in een mum van tijd in elkaar zat, maaaar....dat was niet zo. Alle horrors van tricot kwamen samen....De stof krulde vreselijk op. Niet makkelijk om te naaien en heel veel spelden. Ook vallen de roezels niet zo mooi als ik voor ogen had, ze krullen op, ondanks de rolzoom met de lock. Tips om hier nu nog wat aan te doen zijn welkom!


Net als bij mijn badpak werkte de lock niet mee. Het lijkt alsof deze bij extreem rekkende stoffen eigenlijk altijd de naden flink uitrekt, ondanks een differentieel transport op max. Veel lostornen dus. Geen makkelijke klus als je het perfect passende garen hebt gebruikt. Dan de mouwen..... De originele mouwen werden bij gebrek aan duidelijke instructies, gerimpeld in gezet. Maar ze flapten steeds om, ook na doorstikken....  Loshalen dus.... alweer.... Uiteindelijk heb ik maar mijn eigen plan getrokken en de armsgaten net als de hals met een bies afgewerkt. De mouwroezel heb ik afgekeken van een h&m pyjama en er gewoon bovenop gestikt. Een beetje valsspelen mag, toch? Hoe dan ook, ik was blij toen de jumpsuit eenmaal klaar was. En mijn meisje ook! Missie geslaagd voor team 'U-roept-wij-draaien'!


Patroon : aangepaste jumpsuit uit Knippie bijlage 3/2016
Stof: Stripes xs Poppy van Froy & Dind

ENGLISHI jumped to action! In a dutch sewing magazine I found an almost perfect pattern for a playsuit with ruffles. In my stash I had a fabric waiting. An organic jersey with tiny stripes by Froy & Dind. This fabric definitely makes this playsuit feel as comfortable as a pyjama. So soft and 4 way stretch. 


In the original pattern the playsuit closes with a zipper on the back. Not very practical for a 5 year old. And definitely not very practical for a mum who does not like to be disturbed for every toilet visit. So I simply made a very low neckline on the back. Now she can get in and out of her jumpsuit by herself. I would like to say sewing this up went like a breeze. But it couldn't be further from the truth. The fabric curls up like crazy. It is hard to handle and lots and lots of pinnning required. Unfortunately the ruffles still curl up, even after making a rolled hem on the serger. Any advice on this is welcome! Overall my serger had a hard time. Somehow it tends to strech out very stretchy fabric, even though the differential is set to the max. I had to unpick the armholes.... twice... to then just resort to my sewing machine... But I guess unpicking comes into play at almost every garment I make. All I can say is that I was happy when this playsuit was finished. And so is my girl! :)Pattern : adjusted pattern from dutch sewing magazine Knippie 3/2016 Fabric: Stripes xs Poppy (organic jersey) by Froy & Dind

14 opmerkingen:

 1. Amai da's een mooitje, die mouwtjes en halslijn. Heel geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Het was het gepruts om het goed te krijgen meer dan waard!

   Verwijderen
 2. Wat een leuke jumpsuit! Zit vast ook heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kun je de persvoetdruk bij je locker nog aanpassen?

  Om de roebels te redden kan ik alleen bedenken nog eens rolzomen met hele korte steeklengte en heel erg uitgerekt tijdens het stikken... zodat de rolzoom echt veel langer is dan de stof eerst was, en een beetje stevig?

  Waren de roezels-patroondelen wel "krom"? Er lijkt gewoon niet zoveel lengte in te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En verder heerlijk en schattig natuurlijk! 😊

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je tips. Nog een keer rol/golfzomen is misschien nog een optie, maar wel lastig want de roezel eindigt in de naden. Hij was trouwens wel goed krom, maar doordat het nu zo opkrult is de roezel veel smaller geworden en roezelt niet meer zo...
   De persvoetdruk kan ik nog aanpassen, moet die dan hoger of juist lager?

   Verwijderen
  3. Als mijn theorie klopt, dat je mee-eer lengte wilt in de roezels-patroondelen, zou ik zeggen hogere druk.

   Ja, dat wordt rommelen bij de eindes :(

   Verwijderen
  4. Als mijn theorie klopt, dat je mee-eer lengte wilt in de roezels-patroondelen, zou ik zeggen hogere druk.

   Ja, dat wordt rommelen bij de eindes :(

   Verwijderen
 4. heel mooi geworden ! maar dat is wel waarom ik niet graag uit knippie naai de uitleg is niet duidelijk en de maten vallen raar knap dat je het zo goed hebt opgelost

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! De maten klopten in dit geval eigenlijk precies goed. Aanpassen can patroon doe ik eigenlijk altijd voor mijn smalle meiden. Maar die uitleg is inderdaad een soort puzzel vaak...

   Verwijderen